Çeşm-i Nigar Çorbası


Çeşm-i Nigar çorbası, Osmanlı Mutfağı'ndan bir lezzet. Aslında, bildiğimiz mercimek çorbasının, terbiyelenmiş hali. İftar davetinde sunduğum bu çorbayı, misafirlerim çok beğendi; umarım sizler de deneyip, beğenirsiniz. 

Malzemeler: 

1 orta boy soğan 
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı kırmızı mercimek
7 su bardağı et suyu (Bu kadar et suyunun fazla olacağını düşünüyorsanız, 2 veya 3 su bardağını normal sudan da kullanabilirsiniz-Açıkçası ben mercimek çorbasına et suyunun çok lezzet kattığına inanıyorum)

Terbiye için: 

1 su bardağı soğuk süt
1 yumurta sarısı
Yarım limonun suyu

Sosu için:

1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı
1 silme çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı: 

1. Tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı alın ve kavurmaya başlayın.

2. Soğanlar parlak bir hal alana dek kavurun ve unu ekleyin ve unun kokusu çıkıncaya dek yine kavurun. 

3. Ardından et suyu ve yıkanmış, süzülmüş mercimeği ilave edin. Mercimekler iyice yumuşayana dek pişirin. Pişmiş mercimeği ocaktan alıp bir blender yardımıyla ezin. Mercimeği, kısık ateşteki ocağa alın. 

4. Terbiye için, süt, yumurta sarısı ve limon suyunu iyice çırpın. Mercimek karışımından bir kepçe alıp süt karışımına ekleyin ve hızlıca çırpmaya devam edin (Bu işlemin amacı, hazırladığımız terbiyenin sıcaklığını artırmak ve terbiyenin kesilmesini önlemek). Terbiyeyi, yavaş yavaş tenceredeki mercimek karışımına ekleyip bir yandan da karıştırın. Tuzunu da ekleyin. 1 taşım kaynayana dek pişirin. 

5. Sos için, tereyağı, nane ve pulbiberi kızdırın. Çorbanın üzerine sostan gezdirip servis yapın. 

Afiyet olsun! 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar