Pesto Soslu Ekmek-2





Yuva Maya'nın 2012 Tarif Yarışması'nda bana 4.lük getiren bu nefis aromalı ekmeği daha önce de farklı bir tarifle denemiştim. Ama bu yarışma için eski tarifin üzerinde biraz daha çalışarak daha farklı bir versiyonunu oluşturdum. Daha besleyici olması için peynir altı suyu ile yapmayı denedim bu kez. Ayrıca daha az maya kullandım, un miktarını azalttığım için. Tabii biraz da, lezzet katması için tereyağı da kullandım.
Evime gelen misafirlere, akşam yemeğinde özellikle de domates çorbasının yanında, kahvaltıda ya da çay menülerimde servis ettim bu ekmeği. Yiyenler bayıldı. Hep tarifi istendi. Siz de benim gibi pesto sosunu sevenlerdenseniz ve fesleğenin kokusuna bayılıyorsanız ve de farklı bir sunum arıyorsanız, bu tarif tam da size göre.

Malzemeler: 


*Kullanacağınız su bardağı 250 ml'lik olmalı. 



Hamuru için: 

2,5-3 su bardağı* beyaz un
1 çay kaşığı tuz
1/2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı Yuva instant maya
1/2 bardağı* ılık peynir altı suyu (Peynir altı suyunuz yoksa, normal içme suyu da kullanabilirsiniz)
1/2 su bardağı* ılık su
2,5 yemek kaşığı tereyağı

Pesto Sos için: 
1 demet taze fesleğen
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
 2-3 diş sarmısak
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı ceviz
Tuz, karabiber

 Yapılışı: 

1. Hamur için, tüm kuru malzemeyi kaseye koyup karıştırın.

2. Eğer kullanacağınız peynir altı suyu soğuksa, ısıtıp üzerine suyu ekleyin (Peynir altı suyu, peynir veya lor yapımından sonra elde edilen çok besleyici bir sudur. Nasıl peynir altı suyu elde edilir öğrenmek isterseniz buraya bir tık). Tereyağını dilimleyip erimesi için bu sıcak/ılık karışıma ekleyin.

3. Sıvı malzemeleri kuru malzemelerin içinde bulunduğu kaseye aktarın. Kasedeki tüm malzemeyi iyice karıştırıp hamur özleşinceye kadar yoğurun.

4-Hamurun mayalanması için, ılık bir ortama koyup üstünü nemli bir bezle örtün. En az yarım saat bu şekilde bekletin.

5- Hamur mayalanırken, diğer yandan pesto sosu hazırlayın. Bunun için, dolmalık fıstıkları ve cevizi teflon tavaya koyup kısık ateşte hafifçe kavurun. Fesleğenleri yıkayıp kurulayın.

6- Tüm pesto sos malzemesini rondoya alıp malzemeler özleşene kadar çalıştırın. Sosunuz hazır.

7- Hamuru açacağınız zemine almadan önce, biraz cıvık olduğu için, şekil vermeden önce üzerine biraz un serpip ellerinizi una bulayın. Hamuru tezgaha alarak oklava veya merdane ile 2-3 mm kalınlığında olacak şekilde açın

8- Pesto sosunu kaşığın tersiyle hamurun üzerine yayın.

9- Bir kenarından başlayarak rulo yapın.

10- Rulodan 3-4 cm genişliğinde parçalar kesin.

11- Pişireceğiniz kalıbı yağlayın. Kestiğiniz hamurları dik bir şekilde kalıba yanyana bitişik şekilde yerleştirin (7 ve 11 arasındaki tüm aşamaların fotoğraflarını görmek için, dilerseniz daha önceki tarife  de bakabilirsiniz) biraz daha güzel kabarıp daha güzel gözükmesini istiyorsanız, fırına koymadan önce bir yarım saat daha hamuru ılık bir ortamda bekletip tepsi mayasının olmasını sağlayabilirsiniz.



12- 175 derece ısıtılmış fırına koyun. Altı ve üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun! 








Yorumlar

  1. Feyzacım merhaba,
    Ziyaretine ve zarif yorumuna teşekkür ederim.
    Senin blogunu ilgi ve beğeniyle takip ediyorum.
    Tariflerin süper lezzette olduğu belli.
    Pesto soslu ekmek'i listeme aldım denenecek.
    Ellerine ve emeklerine sağlık, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar