Limonlu Sünger Kek



Limonlu tatlara bayılıyorum. Bu yüzden sık sık, bu tür tatlar deniyorum. Elimde hazır creme fraiche olunca, Gourmet Traveller'da  gördüğüm bu yumuşacık keki denemeye karar verdim. Sonuç, yumuşacık bir kek oldu. 
Malzemeler: 
140gr 1 su bardağı) un 
55gr (2 yemek kaşığı) tereyağı 
150ml crème fraîche ya da ekşi krema
155gr toz şeker
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı karbonat
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 limonun suyu
3 yumurta
Creme Fraiche için Malzemeler:

125 ml krema 
25 ml buttermilk (Buttermilk'i elde etmek için 25 ml sütün içine 1 çay kaşığı sirke koyup 10 dk bekletin)


Krema ve buttermilk'i karıştırıp 24 saat oda sıcaklığında ağzı kapalı bir kabın içinde bekletin. 24 saatin sonunda kremanız hazır olacaktır. Bu kremayı 1 hafta buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Kekin yapılışı: 
1. Tereyağı, yumurta ve creme fraiche'yi buzdolabından çıkartın ve oda sıcaklığına ulaşması için bekleyin (İyi bir kekin sırrı, buzdolabından çıkarttığınız malzemenizin oda sıcaklığına ulaşmasıdır). 
2. Fırının önceden 180 derecede ısıtın. 
3. Derin bir kabın içerisine un, kabartma tozu ve karbonatı eleyin ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. 
4. Başka bir derin kasenin içerisinde yumurta ve şekeri mikserle 5 dakika kadar çırpın. Bu karışıma kü halinde kesilmiş ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağını da ekleyip yine çırpın. Creme fraiche de ekleyip yine çırpın. 
5. Daha önce hazırladığınız un karışımının 1/3'ini de ekleyip bir spatula ya da tahta kaşık yardımıyla alt üst edin. Sonra un karışımının diğer 1/3'ini ve limon suyunu ekleyip yine alt üst edin. Un karışımının son kalan 1/3'ini de ekleyip yine alt üst edin. 
6. Yağlanmış küçük bir kek kalıbına kek hamurunu döküp 45-50 dakika pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayabilirsiniz. Yalnız ilk 20 dk kekinizin sönmemesi için fırının kapağını kesinlikle açmayın. 



7. Kek piştikten sonra bir yerde soğumasını sağlayın. Dilerseniz üzerine limon sosu dökerek ve meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz. 
Limonlu Sos için: 
50 gr labne 
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 yemek kaşığı süt
Bir çırpıcı yardımıyla labne ve şekeri çırpın. Limon suyu ve sütü de ekleyip yine çırpın. Sosunuz hazır. 





















Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar