Limonlu Merengli Tart


Limonlu merengli tart, uzun zamandır yapmayı planladığım bir tarifti. Yakın zamanda da Emsan Nar Tart Kalıbı sahibi olunca da, bu kalıbı ilk kez bu tart tarifi için denemeye karar verdim. Sonuç muhteşem oldu. Bu neticeyi elde etmemdeki en büyük sır, yılların markası olan Emsan'ın ürününü kullanmam. Genellikle biz hanımlar, tart yapmaya çekiniriz. "Hangi tart kalıbını kullansam? Tart hamuru ya kalıba yapışırsa? Tart hamuru yeterince pişmezse ne olur?" diye sorular olur kafamızda. Ben, daha önceki tart tariflerimde cam tart kalıpları kullandım, ama maalesef ya hamur tart kalıbına yapıştı ya da tart hamurunun üzerinde bakliyat kullanmama rağmen tartlarım gereğinden fazla kabardı. Emsan'ın yeni ürünlerinden olan Nar Tart Kalıbı ile bu sorunlardan kurtulup rahatlıkla bu tartı pişirebildim. O yüzden, tart kalıpları ile ilgili soru(n)lara siz de sahipseniz ya da idealinizdeki tart kalıbını hala bulamadıysanız, size Emsan Nar Tart Kalıbı almanızı öneririm. Bu kalıbı almak için Emsan Shop online mağazasını ziyaret edebilirsiniz. 

Gelelim bu tart kalıbının özelliklerine... Emsan Nar Tart Kalıbı, yanmaz yapışmaz, leke tutmayan ve renk değiştirmeyen seramik bir iç kaplamaya sahip. Aşağıdaki fotoğraflarda da göreceğiniz üzere, yaptığım tart kolaylıkla kalıptan çıktı ve muntazam bir şekli oldu.  Biz hanımların özellikle de misafir sofralarında en önem verdiği şeylerden biridir yaptığımız ikramların muntazam olması... Bu konuda çok başarılı buldum bu kalıbı. Hamurun muntazam çıkmasının en büyük sebebi, alt tabanın çıkabiliyor olması. Alt taban çıkabildiği ve de yapışmaz bir iç kaplamaya sahip olduğu için tart hamurunuz kolaylıkla çıkıyor bu kalıptan. Ayrıca, diğer tart kalıplarında olmayan bir özellik de, bu tart kalıbının tutacak iki yanında bulunan kenarları olması. Tartınızı fırından çıkartırken kolaylıkla iki yanındaki bu kenarlardan kavrayabiliyorsunuz. 

Gelelim tarifimize... Biraz uğraştırıcı ve aşamalı bir tarif... Fakat lezzet muazzam olunca, bu kadar uğraşa değer diyorsunuz. Bu tartı yiyenler, özellikle limonlu o ferah tadı, ince tart hamurunu ve merengin o güzel görünüşünü çok beğendiler. Umarım, sizler de beğenirsiniz. 

Malzemeler (8-10 kişilik): 

Tart hamuru için: 

225 gr (1 cup + 3/4 cup*) un 
3 yemek kaşığı rondoda çekilmiş toz şeker
140 gr küp küp kesilmiş soğuk tereyağ
1 yumurta sarısı
Gerekirse 1-2 yemek kaşığı soğuk su

Limonlu sos için: 

75 gr (1/4 cup*) mısır veya buğday nişastası 
210 gr (1 cup*) rondoda çekilmiş toz şeker (Daha az tatlı olmasını istiyorsanız, 3/4 cup şeker de koyabilirsiniz)
310 ml (1 cup*+ 1/4 cup*) su
2 limonun suyu (1/2 cup limon suyu)
1 silme yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
3 yumurta sarısı
60 gr (2 yemek kaşığı) tereyağ

Mereng için: 

4 yumurta akı 
1/2 cup* rondoda çekilmiş toz şeker


*1 cup= 250 ml'lik su bardağı

Yapılışı: 

1. Öncelikle tart hamurunu hazırlayın. Unu ve şekeri derin bir kaba eleyip, üzerine soğuk tereyağını ekleyin. Yağı, parmaklarınızla una yedirmeye çalışın. Ardından bir yumurta sarısını ekleyip yoğurmaya başlayın. Eğer hamuru yoğurmak zor olursa, hamurun toparlanmadığını hissederseniz, 1-2 yemek kaşığı soğuk su ilave edebilirsiniz. Özdeşleşmiş bir hamur elde edince, hamurunuzu bir kabın içine alın ve kabın üstünü streç filmle kapattıktan sonra buzdolabında yarım saat dinlenmeye bırakın. 

2. Bu sırada, limonlu sos için, şeker ve nişastayı kullanacağınız tencere içinde iyice karıştırın ve soğuk su, limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu da ilave edip yine karıştırın. 


Ocağın altını yakın ve sosu pişirmeye başlayın. Sos pişirken, sakın başından ayrılmayın. Aksi takdirde, nişastadan dolayı, sos çok çabuk koyulaşıp içerisinde istemediğiniz topaklanmalar oluşabilir. Topaklanmayı önlemek için sürekli karıştırarak pişirin. İyice  koyulaştığında tencereyi ocaktan alın.


 Ayrı bir kapta 3 yumurta sarısı ve bir kepçe sosu iyice karıştırın. (Bu işlemi yapmamızın nedeni, yumurtaların birden sıcakla buluşup pişmesini önlemek). Ardından yumurta karışımı ve tereyağı sıcak olan sosa ekleyip hızla karıştırın.


 Bu sosun iyice soğuyup dinlenmesini sağlayın. 



3. Emsan Nar Tart Kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.


 Tart hamurunuzu buzdolabından çıkartın. 


Un serpilmiş bir zeminde merdane yardımıyla kalıbınızdan biraz büyük olacak şekilde açın. Bu hamuru merdaneye rulo edip tart kalıbınıza aktarın. Eğer kenarlarda fazlalıklar varsa, plastik bir bıçak yardımıyla bu fazlalıkları alın. Tart hamurunun kabarmasını önlemek için çatalla delikler oluşturun. 


Ardından hamurun üzerine yağlı kağıt yerleştirip üzerine ağırlık yapması için kuru bakliyat yerleştirin. 


Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, turbo modunda 10 dakika pişirin.  Bu sürenin sonunda, tartı fırından alın ve üzerindeki bakliyatı alıp bir 10 dakika daha pişirin.

4. Mereng için, derin bir kase içerisinde yumurta aklarını bir mikser ya da elektrikli bir çırpıcı yardımıyla bir miktar köpürtün. Sonra çıprmaya devam ederken azar azar şeker ilave edin. Yumurtalar kar beyaz rengi alıncaya dek sürekli çırpın. Kaseyi ters çevirdiğinizde yumurta akları dökülmüyorsa, merenginiz hazır demektir. 

5. Tart kalıbının içerisindeki hamurun üzerine ilk önce limonlu sosu döküp yayın. 






Ardından da, merengi bir spatula yardımıyla, limonlu sosun üzerine yavaş hareketlerle aktarın. Kaşığınız tersiyle, merenginize şekiller verebilirsiniz. 




6. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, turbo ayarda, yumurta akları altın sarısı bir renk alana dek 15 dakika pişirin. Merenginizi en az 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis edin. Tartınızı buzdolabında muhafaza edin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun! 













Yorumlar

  1. çok değişik olmuş eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor mutlaka deneyecegim!

    YanıtlaSil
  3. feyzacım ben bu tarife hayran oldum sanırım. biraz uğraştırıcı belli ama sonuç çok güzel olmuş besbelli. ellerine sağlık, böyle bir kalıp edinip mutlak denemek istiyorum bu reçeteyi. sevgiler canım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar