Helva-i Hakani



Helva-i Hakani, Osmanlı Saray Mutfağı’nda 15. yüzyıldan 18.yüzyıla kadar yapılagelen bir helva çeşidi olup, “Helvaların Hakanı“ veya “Hakanlara lâyık helva” anlamına gelmekteymiş, internetten edindiğim bilgilere göre. Bence de, sultanlara layık bir lezzet. Gerçekten atalarımız, ağızlarının tadını iyi biliyorlarmış. ;-) Ben, helvalarda ve şerbetlerde boğazımı yakmayacak hafif tatları severim. Bu yüzden, bu tatlı hafif tadıyla, damak tadıma tam olarak uydu. Ayrıca, içinde şeker olmaması itibariyle de, tarifi de, çok içime sindi. 





Benim bu tarifle ilk tanışmam, sevgili yemek tarihi araştırmacısı Yunus Emre Akkor şef sayesinde oldu. Aşağıdaki tarif de, şefimizin tarifi. Ben sadece, biraz malzeme miktarıyla oynadım. 

Malzemeler: 

2 su bardağı un
1/2 su bardağı bugday nişastası
1/2 su bardağı pirinç unu
100 gr tereyağı
100 gr çiğ, kabuğu soyulmuş badem (Eğer kabuğu soyulmamış işe, bademleri sıcak suda bekletirseniz, kabukları çıkıverecektir) 

Şerbeti için: 

300 gr bal
3 bardak süt

100 gr kaymak


Yapılışı: 

1. Bademleri tereyağında kavurun. Sunumunda kullanmak üzere bir miktar içinden ayırın. 

2. Baska bir kapta un, nişasta ve pirinc ununu karıştırıp badem ve yağın içine atın. Renkleri degişene kadar, yaklaşık yarım saat, kısık ateşte kavurun. 

3. Diğer yandan, sütü ısıtıp altını kapatın (sütün kaynamasına izin vermeyin) ve içine balı ekleyip karıştırark balın erimesini sağlayın. 

4. Kavrulan un karışımının içine bal serbetini ekleyerek kısık ateste 10 dk kadar pişirin. Kaymağı ilave edin ve karıştırın. Ocağı kapatıp helvayı dinlenmeye bırakın ve ayırdığınız kavrulmuş bademlerle susleyerek servis yapın. 




Afiyet olsun! 

Yorumlar

  1. Feyzacım, lezzetinin süper olduğu görüntüsünden ve tariften belli..ellerine sağlık..!

    YanıtlaSil
  2. Elinize saglik. Nefis gozukuyor. Bana da beklerim. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  3. Görünüm muazzam. Tadı konusunda kişisel görüşünüz nedir Feyza Hanım?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Feyza hanım , bu tatlıyı denemek istiyorum fakat denemeden önce size sormak istiyorum, 300gr bal helvanın şeker oranını baskın yapmıyormu bana biraz fazla gibi geldide, acaba kaymak girince dengeliyormu?
    Birde kaymağın kıvamı katımı yoksa yumuşakmı, türkiyedeki kaymakları görmedimde :), fransada kaymak var fakat çok yumuşak, olurmu bilmiyorum hatta "crème fraîche épaisse" dir adı yada sour cream..
    Biraz uzun oldu kusura bakmayın, cevaplarsanız çok sevinirim...Hayırlı günler... Tugba ...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Sihirli Oklava, Chef Leziz, Mide Muhendisi ve Mutfagimdan Esintiler, hepinize cok tesekkurler, blogumu ziyaretiniz ve guzel sozleriniz icin.
    Emrah Bey, bence tadi guzel, tam da sultanlara layik.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Tugba Hanim,
    Yok , bal miktari seker tadini baskin yapmiyor. Icinde hic seker olmadigi icin yeterli bence. Kaymak sivi degil. Daha once creme fraiche yapmistim. O kadar sivi degil. Evde kaymak yapmayi deneyebilirsiniz. Sanirim, Arife Tarif Gerek adli blogger arkadasimin blogunda kaymak tarifi var.
    hayirli gunler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar