Volcano Kek /Lav Keki /Sıcak Çikolatalı Kek


Hani ünlü restoranlara gidip de sıcak çikolatalı kek söyleriz ve içinden çikolata akan kek servis edilir. İşte bu tam olarak o kek... Eğer siz de benim gibi bu tür keklerin nasıl yapıldığını merak ettiyseniz, bu tarif tam size göre... Peki tarifi nasıl mı buldum? Instagram'da severek takip ettiğim, asıl dili Norveçce olan Passion for Baking adlı blogdan. Biraz zahmetli bir tarif ama o zahmete gerçekten değer, eğer siz de benim gibi çikolata düşkünüyseniz, bu tarifi muhakkak deneyin. İçinde un olmadığından, ayrıca glutensiz de... Glutensiz tarif, arayanlar için de bire bir.
Biraz aşamalı bir tarif olduğundan malzemeleri de aşamalara göre yazdım. Bu tatlıya başlamak için ilk "creme" yi hazırlamakla başlamalı. Peki nedir bu "creme fraiche"? Fransız mutfağında sıklıkla kullanılan yumuşak dokulu, ekşimsi bir tür taze krema. Ben hazırladığım bu kremanın sadece yarısını, 50 gr'ını, kek yapımında kullandım.

Creme Fraiche için Malzemeler:

100 ml krema 
25 ml buttermilk (Buttermilk'i elde etmek için 25 ml sütün içine  çay kaşığı sirke koyup 10 dk bekletin)

Yapılışı:

Krema ve buttermilk'i karıştırıp 24 saat oda sıcaklığında ağzı kapalı bir kabın içinde bekletin. 24 saatin sonunda kremanız hazır olacaktır. Bu kremayı 2 hafta buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.



Çikolatalı Ganaj için Malzemeler:

65 gr bitter çikolata (%70 kakao içerenlerden, olursa daha iyi olur)
90 gr sütlüçikolata

Yapılışı:

1. Çikolatayı benmari usülü eritin (Çikolatanın içinde bulunduğu kabı başka ısıya dayanıklı bir kaba koyun ve içine koyduğunuz kaba su ekleyip kaynatın; bu şekilde üst kapta çikolata direkt ısıya temas etmeden eriyecektir).



2. Alttaki kabı ateşten alıp çikolatalı karışımın üzerine kremayı ekleyin



ve hızlıca karıştırıp soğumaya bırakın.



3. Ardından bir buz kalıbı alın.

 4. Üzerine 2 kenarından kestiğiniz buzdolabı poşetini yerleştirin.



5. Parmaklarınızla, aşağıdaki fotoda görüldüğü gibi bastırarak poşetin üzerinde çukurlar oluşturun.



6. Çukurların içine çikolatalı ganajdan alıp doldurun.

7. Buz kalıbını en az 2 saat buzdolabında dondurun.



Kek için Malzemeler:

50 gr bitter çikolata
25 gr. Kakao
50 gr tereyağı
3 yumurta (akları ve sarıları ayrılmış)
50 gr creme fraiche
65 gr şeker

Yapılışı:

1. Çikolata, kakao ve tereyağını yine benmari usulü eritin. Ateşten alıp şekeri ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı soğumaya bırakın.



2. 3 yumurtanın sarısını 50 gr cream fraiche ile karıştırın.



3. Ardından bu karışımı, daha önceden erittiğiniz çikolatalı karışımla karıştırın. 

4. Yumurtaların beyazını iyice, kar beyaz hale gelinceye dek çırpın (Mereng hazırlar gibi olacak; yumurta aklarını ters çevirdiğinizde kaptan akmayacak).

5. Çikolatalı karışımı ve çırpılmış yumurta aklarını buluşturup nazikçe alt üst edin. Buradaki amaç, çırpılmış yumurta aklarını söndürmemek. 

6. Ardından, kek kalıbı veya remekinleri (sufle kaplarını) iyice tereyağı ile yağlayıp her yerini una bulayın.

7. Kek hamurunu kek kalıplarına veya remekinlere bölüştürün.


8. Buzluktan çıkarttığınız çikolata ganajlarını kalıplarından çıkarıp 


kek hamurların tam ortasına bırakın (Ama elinizle ittirmeyin; kendiliğinden, piştikçe, çikolatalı karışımın içine gömülecek. 




9. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dk pişirin. 10 dk civarı pişirirseniz içi daha da ıslak kalacaktır keklerin.


Bu remekine koyduğum kek hamuru:



Bu da pişmiş hali:



Piştikten sonra, dayanabilirseniz, bir gün bekleyin. Kalıbından çıkartıp  mikrodalga fırında 1-1,5 dk ısıtın.
Dondurma, krema veya meyvelerle süsleyin.

Beklemeye dayanamıyorsanız da, sıcak bir şekilde sufle gibi tüketin. Beklemek, kalıbından kolay çıkmasını sağlıyor.












Yorumlar

  1. Gerçekten de çok güzel tarif etmişsiniz. Fotoğraflar da çok harika olmuş. Emeğinize sağlık. Volcano hastası olduğum için nerede görürsem kendimi tutamayıp hemen yorum yapıyorum. :) Öğlen yemeği için gittiğim bir yer var adı point beef. Orası çok harika volcano yapıyor.. Hemen hemen her gün yiyiorum ama hala doyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Cansu Hanim,

      Begenmenize sevindim. Benim de cok sevdigim birseydir, volcano.

      Ziyaretiniz icin tesekkurler.

      Sevgiler,

      Sil
  2. Merhaba
    Kekin de un var mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ozlem Hanim,

      Kekinde un yok.

      Sevgiler,

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar