Tam Buğday Unlu Balkabaklı Çikolatalı Muffin


Blogum 3 yaşında! Zaman nasıl da çabuk geçti. İlk başlarda, sadece birkaç arkadaşımın takip ettiği blogum, şu günlerde günde 1500-2000 ziyaretçi sayısına sahip. Sanırım, bu artışta sosyal medyanın etkisi büyük. Özellikle de, sağolsun Instagram ve Facebook'taki takipçilerim beni yalnız bırakmıyor. Buradan hepsine teşekkür ediyorum.



Gelelim, tarifimize... Aslında bu tarifi deneyeli birkaç ay oldu ama işimdeki yoğunluktan dolayı bir türlü orjinal tarifi Türkçe'ye çevirip buraya yazamadım.

Eğer, siz de benim gibi, kendiniz veya çocuklarınız için sağlıklı ve lezzetli bir muffin tarifi arıyorsanız, bu tarif tam size göre. İçindeki balkabağı püresi ve tam buğday unu bu tarifi nispeten sağlıklı kılıyor. Bu tarifi Tracey's Culinary Adventures adlı blogdan aldım.


Malzemeler:

3/4 cup* tam buğday unu
3/4 cup beyaz un
çay kaşığı karbonat 
1/2 çay kaşığı  kabartma tozu
1/2 çay kaşığı toz tarçın 
1/4 çay kaşığı tuz 
1/8 çay kaşığı çekilmiş/ezilmiş karanfil (Ben kullanmadım)
1 cup toz şeker
1/4 cup esmer şeker
1 cup balkabağı püresi (250-300 gr balkabağını az suda pişirip patates ezeceğiyle ezdim) 
1/2 cup oda sıcaklığında buttermilk (1/2 cup süt + 1/2 çay kaşığı elma sirkesi)
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 büyük yumurta (oda sıcaklığında)
1 cup damla çikolata

*1 cup= 240 ml'lik su bardağı


Yapılışı:

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Buttermilk'i hazırlamak için sütün içine sirkeyi koyup 5 dk bekletin. Muffin kalıbının içine kek kağıtlarını dizin. 


2. Geniş bir kasede, tam buğday ve beyaz un, karbonat, kabartma tozu, tarçın, tuz ve karanfilleri karıştırın.

Başka bir kasede, toz ve esmer şekeri, balkabağı püresini, buttermilk, zeytinyağı ve yumurtayı, orta hızda mikserle 3 dk çırpın. Kuru malzemeleri ekleyip, bu kez düşük hızda, malzemeler biraz özdeşleşene kadar mikserle çırpın (İyi muffin yapmanın sırrı, kuru malzemeler eklendikten sonra çok yüksek hızda ve çok fazla karıştırmamak. Aksi takdirde, muffinleriniz güzel kabarmaz).  

3. Hamur karışımını, içine kek kağıdı yerleştirilmiş, muffin kalıplarına eşit bir şekilde (Kek kağıtlarının 3/4'ünü geçmeyecek şekilde) paylaştırın.  Önceden ısıtılmış fırında 25 dk pişirin (Bu sürenin sonunda, muffinlere batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa, muffinleriniz pişmiş demektir). 

Afiyet olsun! 





Bu tarifi ben iki kez denedim. İlk denemem alttaki fotoğraflarda. Evde damla çikolata olmadığı için kuvertür çikolatayı rondoda çekip kek hamuruna eklemiştim. O yüzden rengi daha kahverengi oldu. Üstteki fotoğraflarda ise 2. denememi görüyorsunuz. Rengi daha turuncuya yakın, ve damla çikolatalar da belirgin. Her ikisi de lezzetliydi ama üstteki görünüm açısından daha güzel oldu. :)

















Yorumlar

  1. Canım bloğunun yeni yaşı kutlu olsun.Nice yıllarda nice güzel lezzetli paylaşımlarda olmak dileği ile kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Vişnap,
      Çok teşekkür ederim! :)

      Sil
  2. Bloguna 3.yılını kutlarım canım.Eline sağlık muffinler harika.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Feyzacığım 3 yıl oldu demek, zaman hızla akıyor, daha uzuuun seneler devam etmen dileğiyle:)
    nice güzel paylaşımlara, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hatice,
      Çok teşekkür ederim! :) Evet, 3 yıl oldu. Zaman su gibi akıp gidiyor. Sevgiler...

      Sil
  4. sayfanız çok güzel ellerinize sağlık sizi takipteyim...
    sizde beni takibe alırsanız çooook sevinirim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar