Şeftalili Tart




Bu tartı, yakın zamanda Şeflerin Düellosu'na katılıp birinci olan Şefika'nın blogunda gördüğümde, "Hemen yapmalıyım!" dedim kendi kendime. Biliyorsunuz, şeftalinin tam zamanı. Bu bollukta şeftalinin etinden, sütünden yararlanmak gerekiyor. :)

Normalde tart yemeyi çok sevmem ama bu tart şeftalili olduğu ve fındık tozundan yapıldığı için daha hafif ve yumuşak geldi bana. Orjinal tarifte birtakım değişiklikler yaptım. Badem tozu yerine fındık tozu, 1 paket labne peyniri yerine 100 gr labne, tart jölesi yerine de bal kullandım.

Bu tartı dün bizi kahvaltıya çağıran arkadaşım Sercan ve ailesi için hazırladım. Arkadaşımın bizler için hazırladığı kahvaltı sofrası da bir harikaydı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.


Bu güzel kahvaltı masasındakileri yedikten sonra çayımızın yanında çok güzel gitti bu tart. Özellikle çocuklar çok beğenip yediler. Tavsiyem şeftaliler bitmeden yapmanız. ;-)

Yapacak olanlara tavsiyem, 24 cm'den daha büyük bir tart kalıbı kullanmaları. Zira bu hamur, her ne kadar üzerine ağırlık yapması için nohut koysam da kabardı ve yaptığım krema çok fazla geldi.*


Malzemeler :

1 çay bardağı cekilmiş toz fındık
1 çay bardağı pudra sekeri
125 gr tereyağ
1+3/4 bardak un (200 gr kadar)
2 yumurta
1/2 paket kabartma tozu

Kreması için:

1/2 lt süt
4 yemek kaşığı seker
3 tepeleme kasık un
100 gr labne peynir
2 paket vanilya

Üzeri için:

2-3 adet dilimlenmiş şeftali
2 corba kaşığı bal

Yapılışı:

Tart kısmı için gerekli olan tüm malzemeyi mikserle çırpın. Katı yağla yağlanıp unlanmış tart kalıbına hamuru yayın. Hamurun uzerine tart kalıbından biraz küçük yağlı kağıt kesin ve içine kuru nohut veya kuru fasulye yerlestirin. (Bu işlem, tart hamurunda kremayı dökeceğiniz alanın kabarmasini önleyip, daha çukur olmasını sağlayacak).



180 derece önceden ısıtılmış fırında nohutlarla beraber 25 dk, sonra da nohut ve yağlı kağıdı alıp, bir 8 dakika daha pişirin.


Daha sonra labne hariç, tüm krema malzemelerini karıştırıp koyu bir muhallebi pişirin. Biraz ılındıktan sonra içine labneyi alıp iyice yedirene kadar çırpın. Soğuduktan sonra tartın bos olan kısmına kremayı yayın.


Üzerine dilimlenmiş şeftalileri dizin. Ama bu islemi servisten hemen önce yapın ki, şeftaliler kararmasin. Seftali dilimlerinin uzerine, daha parlak gorunmesi icin, balı kaşıkla gezdirin (Orjinal tarifte bal yerine tart jölesi vardı ama ben jöleyi doğal bulmadığım için kullanmak istemedim).

Afiyet olsun...


*Not: Bu tartı bir kez daha denedim. Bu kez hamuru ikiye bölüp bir tanesini en yukarıda gördüğünüz yuvarlak kalıba yerleştirdim, diğerini de altta gördüğünüz kalpli kalıba. Muhallebi miktarını yine aynı şekilde kullandım. Bence yukarıdaki hamurdan rahat 2 küçük tart çıkıyor. Yaparsanız ya büyük bir tart kalıbı kullanın ya da 2 küçük kalıba yerleştirin. Aksi takdirde küçük kalıba hamur fazla geliyor ve çok kabarıyor. Muhallebi de fazla geldiği için kalıyor. 





Yorumlar

  1. Tart da nefis, kahvaltı sofrası da. Sabah oturulup akşam kalkılan türden. Arkadaşınızın ve sizin ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ÖNCELİKLE ELLERİNİZE SAĞLIK.
    ŞEFTALİYE BAYILIRIM AMA TUTAMAM
    NOHUT FİKRİNİDE İLK DEFA GÖRÜYORUM.
    PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim, İlhan Bey! Gerçekren de öyle.. Sabah gittik, ikindi vakti kalktık. Dostlarla yenilen her sofra çok güzel!

    YanıtlaSil
  4. Seyyah Gül, teşekkür ederim! Ben de şeftaliyi bayılan ama dokunmak istemeyenlerdenim. ;-)
    Nohut fikri tart hamurlarının kabarmasını önlemek için sıklıkla kullanılan bir yöntem.

    YanıtlaSil
  5. Afiyet olsun.Zevkle hazırladım hepsini.Sevgili arkadaşım senin de ellerine sağlık.Hemen yapıcam bende Sena'nın annesinin pastasından:)))

    YanıtlaSil
  6. Sercancığım, "adsız" sensin herhalde. Çok teşekkür ederiz, sunduğun bu güzel sofra ve lezzetler için ;-)

    YanıtlaSil
  7. Mutlaka deneyecegim...emrklerine saglik arkadasim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar