Ev Yapımı Hellim Peyniri


Evde bebek olunca, haliyle her şeyin doğalına yöneliyorsunuz. Bu tarifi bir blogda görünce, bir peynirsever olarak hemen "Ben de denemeyelim!" dedim ve başladım yapmaya. Gerçeği söylemek gerekirse, normal hellim peynire nazaran daha yumuşak ve tuzsuz bir peynir elde ettim. Ama tadı güzeldi. Çiğ sütün kullanıldığı orjinal tarif için Filiz Hanım'a teşekkürler!

Malzemeler:

750 ml pastorize günlük süt
1/4 limon suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet kesme şeker
2 çay kaşığı kaşığı kadar tuz (Bebeğe vereceksiniz tuz koymayın)


Yapılışı:

Sütten 1 küçük kase kadar ayırıp, çelik bir tencereye alın ve ocağa kaynamak üzere koyun. Ayırdığınız süte diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Tenceredeki süt kaynamak üzereyken kasedeki karışımı ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Kısa bir süre sonra sütün kesildiğini gözlemleyeceksiniz. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynattıktan sonra oluşan süt kesiklerini tel süzgeç yardımıyla süzün. Süzülen su, peynir altı suyudur. Oluşan bu suyu sakın dökmeyin. Oldukça sağlıklı ve besleyici olan bu suyu ekmek veya poğaça yapımında kullanabilirsiniz(Bu tarifimden sonra da peynir altı suyuyla yapılan bir ekmek tarifi yayınlayacağım). Tel süzgeçten süzülen peyniri, bez keseye aktarıp, ağzını bağlayın ve üzerine kallavi bir ağırlık koyarak buzdolabına ya da hava soğuksa balkona koyun( Benim yapacağım peynirin miktarı az olduğu için bez keseye aktarmadım; sadece üzerine ağır olan et döveceğini koydum).



Bu şekilde 1 gece bekletin.
Sabah kalktığınızda hellim peyniriniz hazır :) Yalnız piyasadakiler gibi çok tuzlu ve muntazam şekilli bir peynir beklemeyin. Eğer bu peyniri uzun süreli saklamak istiyorsanız, çevresini tuzla kaplayıp, poşetle buzdolabına koyun.

Yorumlar

  1. ben evde yaparım beyaz peyniri buda benim lor tarifine benziyor ama farklılıklar var
    hellim gibi diyorsan ben birde bunu yapayım zaten çok seviyoruz ailecek
    hemde doğal ne olduğu belli
    sevgiler adaşım :)
    melisa feyza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Adaşım,
      Evet, dediğin gibi tarif klasik lor tarifine benziyor ama farklılar var. Aslında, marketlerde satılan klasik hellim tadını aramamak lazım tabii, yukarıda da yazdığım gibi. Ama doğal.. Önemli olan bu :)
      Ziyaretin için teşekkürler!
      Sevgiler...

      Sil
  2. Benim gibi tuz sevmeyenler için ideal bir tarif.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Pembe Kekik,
      Normal hellim peynirine göre, nisbeten daha tuzsuz. Tuzsuz peynirleri sevenler için ideal :)
      Ziyaretin için teşekkürler!
      Sevgiler...

      Sil
  3. Gurur duydum kendimle, peynir yapabildim diye..Gerçi ben poğaçaya koydum ve öyle yedik afiyetle..Çok teşekkürler tarif için canım:)

    YanıtlaSil
  4. Mahmureciğim, rica ederim :) afiyet olsun!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar