Çikolatalı Elmalı Unsuz Kek

 

"Unsuz kek mi olurmuş?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, oluyor; hem de oldukça da lezzetli. Son yıllarda yabancı ve yerli bloglarda, sıklıkla yayınlan bir kek çeşidi unsuz kek. Neden buna ihtiyaç var derseniz... Gluten alerjisi olanlar veya diyet yapanlar bu tür tarifleri tercih ediyor olabilir. Gerçi bu tarif, diyet yapanlar için, kalori açısından, pek uygun bir tarif değil ama glutensiz yiyecekleri tercih edenler için ideal olabilir.

Bol çikolatalı bu tarifi severek takip ettiğim Chocolate Shavings'den aldım.

Malzemeler:

2/3 cup* süt kreması
250 gr bitter kıyılmış çikolata
3 yumurta sarısı
4 çay kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı süzme bal (Ben orjinal tarifeteki gibi 3 yemek kaşığı kullandım, ama açıkçası bana biraz fazla tatlı geldi; bu miktarı 1-2 yemek kaşığına düşürebilirsiniz)
3 yumurta akı
2 küçük Granny Smith elma (Ekşi tür bir elma da olabilir)
1/3 cup* kıyılmış fındık

* 1 cup= 200 ml'lik su bardağı

Yapılışı:

1- Fırınınızı önceden 190 derecede ısıtın. Kelepçeli kek kalıbınızı yağlayın.

2- Elmaları soyup çekirdeklerini çıkartın. Soyulmuş elmaları tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp bir kenara alın.

3- Sütlük veya sos tenceresine süt kremasını alın ve kaynama noktasına kadar ısıtın. Çikolatayı kıyın ve derin bir kaseye koyup üzerine ısınmış süt kremasını ekleyin ve 1 dakika kadar bekleyip soğumasını sağlayın. Bir spatula yardımıyla, krema karışımını homojen hale gelesiye kadar çırpın. Yavaşa yumurta sarılarını ve nişastayı ekleyip iyice karışasıya değin çırpın. Biraz koyu kıvamlı bir karışım elde edeceksiniz.

4- Ayrı bir kasedeki bal ve yumurta aklarını, köpük köpük olasıya değin, mikserin yüksek hızında çırpın.

5- Bir çırpıcı yardımıyla, çırpılmış yumruta akının 1/3'ini, çikolatalı karışıma ekleyip çırpın (Köpükler sönecek diye, bu aşamada, endişelenmeyin-Bu işlem, karışımı biraz daha akışkan hale getirecek). Sonra, geri kalan yumurta akını yavaşça ekleyin. Çok karışmasına izin vermeden(köpükler hale görülür şekilde olacak) karıştırın.

6- Kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökün. Üzerine elmaları ve fındık kırıklarını ekleyin.
Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dk pişirin(Kuruyup, çok pişmesine izin vermeyin). Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayın (Kürdanı, keke batırdığınızda temiz çıkıyorsa, pişmiş demektir). Kalıptan çıkarmadan önce 15 dk bekleyip soğumasını sağlayın. Tercihen soğuk servis edin.

 
Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. Hmmm her zamanki gibi nefis görünüyor :)) Süt kremasını Amasya vilayetinde bulursam denemek isterim:)

    YanıtlaSil
  2. Mahmurecigim, begenmene sevindim :) sut kremasi artik heryerde var. Marketlerde bazen soguk gida bolumunde yas mayalarin/ krem santilerin yaninda, bazen de uht sut reyonlarinda satiliyor. Dene, guzel bir lezzet!

    YanıtlaSil
  3. Hi Feyza S. thanks for your comment at my space. Maida is all purpose flour.

    YanıtlaSil
  4. Hi the mad!
    Thanks for your visit and explanation! İ'm going to try your recipe :)

    YanıtlaSil
  5. What a lovely cake. It is one my family would love. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    YanıtlaSil
  6. Mary,
    Thank you very much! I'm happy that you liked it :) If you try it, don't forget to leave your comments. Please do come and visit my blog again :)

    YanıtlaSil
  7. Feyzacığım nefis görünüyor, bu tür kekleri merak ediyorum aslında, ilk aşaması truff hazırlar gibi, sonrasında yumurta ve diğer malzemeler eklenip, fırına giriyor.
    başka meyvelerle de olur sanırım, ben vişne ve çikolatayı hayal ettim:))
    ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Yogurt is curd dear and Maida is All purpose flour.

    YanıtlaSil
  9. Haticeciğim,
    Çok teşekkürler güzel sözlerin için :)İlginç bir tarif bu. Senin vişneli lezzetlerle aran iyidir :) Bence sen de vişnelisini dene; bakalım sonuç ne olacak?
    Sevgiler...
    Yine beklerim :)

    YanıtlaSil
  10. Dear the mad,
    Thanks again for the explanation :)

    YanıtlaSil
  11. Bu keki bugün denedim ve elbette ki nefis oldu. Çok hafif ve çok leziz, tatlı arşivin muhteşem canım...:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar