Lohusa Şerbeti


Oğlum doğalı neredeyse 6,5 ay oldu. Ama ben "bebek" kategorisi altındaki tariflere ancak başlayabildim ve başlangıcın da tatlı olmasını istedim :) Bu yüzden, ilk tarifim memleketim Balıkesir'de doğum sonrası bebek görmeye gelenlere sıklıkla ikram edilen lohusa şerbeti.. Halk arasında anneye süt yaptığına inanılan bu içecek, bence yaşatılması gereken geleneklerimizden birisi...

Malzemeler:

250 gr. lohusa şekeri
2 su bardağı toz şeker
12 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
4-5 adet kuru karanfil
50 gr. kavrulmuş dolmalık fıstık veya badem


Yapılışı:

1. Lohusa şekeri, toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alın.

2. Orta ateşte tüm şeker eriyene kadar kaynatın, şeker eridikten sonra yaklaşık 20 dk daha kısık ateşte şerbeti kaynatın.

3. Bir parça tülbentin içine çubuk tarçın ve karanfilleri koyarak ağzını bağlayın. Kaynamakta olan şerbetin içine bu küçük paketi atın ve şerbeti kıvam alıncaya dek (koyulaşmasına izin vermeden) kaynatın.

4. Kaynayan şerbetin altını kapatın ve soğuduğunda sürahilere doldurarak buzdolabına alın.
Eğer tatlı gelirse biraz soğuk su ile sulandırabilirsiniz(Bazen, tercihen, kış aylarında bu şerbet ılık veya sıcak olarak da ikram edilir).

5. Şerbeti ikram ederken üstüne kavrulmuş dolmalık fıstık veya badem kırıklarıyla süsleyin.

Yorumlar

  1. Bazı gelenekler çok güzel oluyor.Çok güzel görünüyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Evet, pembe kekik :) keske boyle guzel gelenekleri hep yasatabilsek...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar