Korova Kurabiyeleri



Aslında bu tarifi deneyeli çok uzun bir süre oldu; ama bloguma yazmak bugüne kısmetmiş. Bu enfes çikolatalı lezzetin adını Times gazetesi tarafından dünyanın en iyi 50 yemek blogundan biri olarak tanıtılmış olan Cafe Fernando'da ilk okuduğumda Korova'nın ne olduğunu merak etmiştim. Bana nedense bir yer ismini çağrıştırmıştı. Ama Rusça'da inek anlamına geliyormuş. Google'da Korova'yı araştırdığımda, "Korova" adlı 1992 yapımı kısa metrajlı 4 ödüllü bir animasyon film karşıma çıkıvermişti. Filmde Rusya'da kırsal bir bölgede yaşayan bir ailenin oğlu tarafından anlatılan ineğin öyküsü konu edinilmiş. Ama bu enfes kurabiye tarifiyle, bu filmin bir alakası var mı derseniz, ne yazık ki, hiçbir alakası yok. Sadece benim gibi "Korova" kelimesinin anlamını merak edenler için bu bilgileri yazdım:)

Peki bu kurabiyelere neden "Korova Kurabiyesi" adı verilmiş derseniz, internette bulduğum bilgileri de sizinle paylaşayım. Korova bir zamanlar Paris'te bulunan bir ünlü bir pastanenin ismi. Tatlıların ve pastaların kralı ve şövalyesi olarak anılan ünlü pasta ve tatlı ustası Pierre Hermé bu kurabiyeleri bu pastanede icat etmiş ve kurabiyelerin adını da yine bu pastanenin ismiyle adlandırmış.

Orjinal tarifi Dorie Greenspan‘in “Paris Sweets: Great Desserts from the City’s Best Pastry Shops” adlı kitabından alan ve Türkçeye çeviren Cafe Fernando'nun sahibi Cenk Bey'e çok teşekkürler!

Malzemeler:

1+1/4 su bardağı (175 gram) un
1/3 su bardağı (30 gram) kakao
1/2 çay kaşığı karbonat
150 gram oda sıcaklığında tereyağı
2/3 su bardağı (120 gram) esmer şeker
1/4 su bardağı (50 gram) beyaz şeker
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı vanilya
150 gram küçük parçalar halinde kesilmiş bitter çikolata

Yapılışı:

1. Tarife başlamadan yaklaşık yarım saat önce tereyağını buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini sağlayın.

2. Un, kakao ve karbonatı bir kaba eleyin ve bir kenara ayırın.

3. Tereyağını karıştırma kabınızda orta hızda mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Esmer şekeri, beyaz şekeri, vanilyayı ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Daha sonra mikserin hızını azaltarak elenmiş kuru malzemeyi ilave edin ve mümkün olduğunca az karıştırmaya dikkat ederek bir hamur elde edin.

4. Küçük parçalar haline getirdiğiniz çikolata parçalarını da ekleyip biraz daha karıştırın.

5. Hamuru tezgâha alıp ellerinizin yardımıyla toparlayın ve ikiye bölün.
Hamurun her iki yarısını da 4 cm çapında silindir haline getirip streç filme sarın ve buzdolabında en az 2 saat soğumaya bırakın. Bu aşamada hamur buzdolabında 3 güne, derin dondurucuda ise 1 aya kadar saklanabilir.

6. Fırınınızı önceden 165 derecede ısıtın.

7. Buzdolabından çıkardığınız silindirleri keskin bir bıçak yardımıyla 1.5 cm kalınlığında keserek önceden yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 2.5 cm boşluklar kalacak şekilde yerleştirin.

8. Kurabiyeler keserken dağılırsa, elinizle sıkarak bir araya getirin.

9. Kurabiyeleri 12 dakika boyunca pişirin. Bu 12 dakika sonunda kurabiyeler pişmemiş gibi görünebilir ama fırından çıktıktan sonra da sertleşecektir.

Not: Ben silindir şekline getirdiğim kurabiye hamurunu önceden yapıp derin dondurucuya kaldırdım, pişirme zamanı silindir kesilme kıvamına geldiğinde kesip o şekilde pişirdim.
Deneyenlere afiyet olsun:)

Yorumlar

  1. çok çok iyi bilmiyorum ama ananemden öğreneceğim ilk fırsatta bursaya gittiğimde..bildiğim kadarıyla elma veya armudun pişirilerek koyu kıvama getirilerek uzun süre muhafaza edilebilen içecek haline getirilen bir sağlıklı içecek türü..görünümü sarelle kıvamında ve renginde suyla açılıp çırpılıp içecek haline getiriliyor, ben katı halini kaşık kaşık tüketmeyi çok severdim çocukken hafif şekerli mayhoş bir tat..katı halini çok tükettiğimde köyde babannemlerde 2 aylığına kalırken annem çok yersen kararırsın derdi :) yeğenlerime de kola diye yutturmaya çalıştığı çok olmuştur... sadece bir tarif demeyip ismin peşine düşmüş ve bulduğu bilgileri paylaşmış biriyle ülkemizde de varolan korovayı eklemeyi ve sizinle paylaşmayı istedim...ben ankara'dan Şennur sizi intagram sayesinde buldum takip ediyorum hesabım (sennuromer) sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar