Tavuk Buryan (Tavuk Kapama)



Tavuk Buryan ya da Tavuk Kapama, aslen Balkanlara ait bir gocmen yemegi. Bu yemegi Bulgaristan gocmeni olan rahmetli babaannemin kuzu etiyle yaptigini hatirliyorum. Beni aldi, cocukluguma goturdu. Ozellikle davet yemekleri icin pratik ve ideal bir secim olabilir.

Orjinal tarifi burada bulabilirsiniz.
Malzemeler:

5-6 adet tavuk pirzola (baget veya but da olabilir- sayi da kisi sayisina gore artabilir)
2 tane defne yaprağı
1-1,5 litre su
1 adet kuru soğan
1 orta boy domates
zeytinyağı
2 bardak pirinç
tuz
karabiber

Yapilisi:

1. Tavuk pirzolalari defne yaprağıyla birlikte haşlayın.

2. Pirincleri sicak tuzlu suda islatin.

3. Tavada soğanı kavurun. Kabuğu soyulmuş bir domatesi rendeleyin veya küçük doğrayın. Soğanın üzerine ekleyin ve pişirin.

3. Bu karışıma islatilmis ve suzulmus pirinci de karistirip biraz kavurun. Karabiber ve tuzu birlikte ekleyip karıştırın ve butun karisimi fırın tepsisine alın.

4. Hasaldiginiz tavuklari pirincli karisimin ustune doseyin. Daha sonra 3 bardak tavuk suyu ekleyip 200 dereceye ayarlı fırında pişirin.


Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. Çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık Feyza Hanım:))
    Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Ben de bloğunuzu çok beğendim bundan sonra daha sık görüşmek üzere, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Asli Hanim,
    Ziyaretiniz icin cok tesekkurler! Blogumu begenmenize cok sevindim. Yine beklerim:)

    YanıtlaSil
  3. çok leziz görünüyor ellerine sağlık. babaannemin bayram yemekleri geldi aklıma :) köy tavuğu ve tavuklar bütün konulur, sofrada parçalanırdı :)) iyi ki aklıma getirdin ben de yapayım bari. ha bir de blogunu seviyorum Bilge

    YanıtlaSil
  4. Bilgeciğim,
    Bu tarif seni o günlere götürmüş; ne güzel :) Ben de hatırladım şimdi Mahmudiye yemeklerini.. Ne lezzetli yemeklerdi öyle.. Hatta "gelin yemeği" diye bir ritüel vardı, onu hatırladım şimdi.. Kaç çeşit yemek yapılırdı ya öyle? bir tanesini tatmadan diğeri gelirdi önümüze :)
    Ziyaretin ve beğenin için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "geze" derlerdi. 40 çeşit yemek yapılırdı. çocukken bir kez katılmıştım ben de. onca yemeğe karşın aç kalmıştım şaşkınlıktan :)

      Sil
    2. Demek özel bir ismi de varmış: Geze.. İlginç! Çok çeşit olduğunu hatırlıyorum da, 40 çeşit olduğunu bilmiyordum. Gerçekten de şaşırılmayacak gibi değil :) Acaba hala devam ediyor mu bu gelenek?

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar