Avunya Mantısı






Avunya, Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nın arkasındaki bölgeye verilen isim. Yörenin Avunya Mantısı ünlüdür. Bildiğim kadarıyla, özellikle de Ayvalık'ta da sık pişirilen bir mantı çeşidi. Balıkesirli birisi olarak bu yemeği de bloguma eklemek istedim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Hamur işi olmasına rağmen, diğer mantı çeşitlerinden çok daha hafif bir lezzet. ;-)

Malzemeler:

1 tavuğun göğsü (Dilerseniz, tavuk miktarını arttırabilirsiniz. Ya da lezzetini arttırmak için, biraz da kemikli tavuk eti haşlayıp, onun da etli kısmını kullanabilirsiniz.) 
3 su bardağı erişte
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
3 çorba kaşığı domates püresi veya 1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, pulbiber ve karabiber

Yapılışı:

1. Tavuk etini haşlayın. Soğumasını sağlamak için bir yerde bekletin. Soğumuş tavuk etini büyük parçalar halinde didin.

2. Erişteyi içine zeytinyağ damlatılmış tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra fırına dayanıklı bir kabın içerisine erişteyi yayın. Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.

3. Bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağında küçük doğranmış soğanı kavurun. Domates püresini ekleyin. Tavuk etini ve haşlanmış nohudu da ekleyin. Bu karışımın içine yarım bardak erişteyi haşladığınız sudan, yarım bardak da tavuğu haşladığınız sudan katın. Yaklaşık 2-3 dakika da bu sosu pişirin. Tuz, pul biber ve karabiberle tatlandırın.

4. Fırın kabının içindeki eriştenin üzerine yaptığınız sosu dökün. Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20 dakika daha pişirin.

5. Dövülmüş sarımsaklarla yoğurdu karıştırın. Servis yaparken mantının üzerine yoğurt sosunu dökün.

Afiyet olsun!





Yorumlar

  1. Feyzacigim siten hayirli olsun..Ben de Balikesirliyim ama bu mantidan hic haberim yok.Bir gun kismet olursa senin elinden yeriz.Her gun takipte olacagim,mutfagin bereketli olsun.

    Gulzade

    YanıtlaSil
  2. Gulzadeciğim,
    Çok teşekkür ediyorum. Bloguma ilk yorumu gönderen sen oldun. Bu beni daha da mutlu etti:)
    Gel, şekerim. Beraber pişirip beraber yiyelim.
    Feyza

    YanıtlaSil
  3. Deniz Yıldızoğlu4 Şubat 2010 19:46

    Feyzacım buradan da bloğun hayırlı olsun demek istiyorum :) takipte olacağım.En çok hoşuma giden de ilk kez duyduğum lezzetlerle karşılaşmak oldu.Örneğin bu mantı..eLLERİNE sağlık..deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim, Denizciğim. Umarım daha fazla ve değişik tariflerle tanıştırabilirim ziyaretçilerimi:) Amacım olabildiğince duyulmamış, az denenmiş tarifleri tanıtmak.

    YanıtlaSil
  5. Feyzacığım emeğine ve ellerine sağlık,, keşke ankarada olsaydım da denemelerinin tadına bakabilseydim, özledim yurt mutfağında yaptığımız yemekleri,, tarifler orjinal gerçekten,, devamını bekliyoruzzzz:)))

    YanıtlaSil
  6. Ayşeciğim, en son yorumu sen yazdın galiba. Ben de çok özledim o yılları. Keşke yine beraber olsak da yemek pişirsek:)
    Bu arada bir daha yorum yazarsan, adını eklemyi unutma:)

    YanıtlaSil
  7. Feyzacım,yarı Çanakkaleli olarak bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim.Ayrıca blogun yeni dizaynına bayıldım.Hergün muhakkak bi kere girip yeni ne var die bakıyorum.Sevgiler!Öznur

    YanıtlaSil
  8. Öznurcuğum, herhalde eşin Çanakkaleli. Oralarda da yapıyorlar sanırım bu mantıyı; çünkü Avunya, Çanakkale'nin bir kısmını da kapsıyor.
    Bu arada, yeni formatı beğendiğine sevindim. Sen her gün bloga girip bakmaya devam et. Ayrıca tariflerimi de dene, lütfen:) Senin yemek pişirmede maharetli olduğunu biliyorum. Yorumlarını bekliyorum..

    YanıtlaSil
  9. Feyzacım, o adsız bendim canım Özlem (Bursa'dan) öpüyorummm

    YanıtlaSil
  10. Merhaba;

    Blog gerçekten çok güzel olmuş... en kısa sürede tadı damağımdan gitmeyen perde pilavınında tarifini bekliyorum.

    sevgiler

    nesibe

    YanıtlaSil
  11. Özlemciğim, Ben seni Ayşe zannettim. Çünkü Ayşe daha önce nasıl yorum yapabileceği hakkında bana bir e-posta göndermişti. "Yurt mutfağı deyince ben de Ayşe gönderdi yorumu diye düşündüm. Kusuruma bakma:(
    Yorumların için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. Nesibeciğim,
    Çok teşekkür ediyorum. Perde pilavını da en yakın zamanda yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
  13. Canim benim hersey cok güzel görünüyor.Öncelikle hayirli ugurlu ve mutfagin bereketli olsun.Emin olabilirsin ki bende zevkle hepsini deneyecegim.bundan böyle bende takipteyim.Ellerine ve gönlüne saglik....Nefise Agamola

    YanıtlaSil
  14. Nefiseciğim, çok teşekkür ederim. Tarifleri deneyip, yorum yazarsan çok sevinirim. Kendine çok iyi bak!

    YanıtlaSil
  15. Pirasa Corbasini denedim, cok begendik. Özellikle kizim Esra icin yapmistim. Iki porsiyon yedi. Hem cabuk hem basit bir tarif! Tesekkür ederiz....kolaygelsin....

    YanıtlaSil
  16. Bir şey değil efendim:) Afiyet olsun, Esra'ya! Yesin de büyüsün:)

    YanıtlaSil
  17. Mehmet likes this:) Eline sağlık karıcım...

    YanıtlaSil
  18. Feyzacığım,bloğunu sık sık ziyaret ediyorum,ama hayırlı olsun demek şimdi nasip oldu,gerçekten farklı, orjinal tarifler var,ellerine sağlık,sevgiler Şerife

    YanıtlaSil
  19. Serifecigim, cok tesekkurler! Blogumu takip etmeye devam et! Yorumlarini bekliyorum!

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel ve farklı bir tarife benziyor ilk fırsatta deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
  21. Çok teşekkürler, Fatmacığım :)

    YanıtlaSil
  22. cok leziz oldugu muhakkak, ekledim deneneceklere...

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Lama,
    Şimdiden afiyet olsun, o zaman. ;-)

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Feyza Hanım, öğrenecek ne çok şey var hayatta. Bu tarifin adını ilk defa duyuyorum. İnşallah ilk fırsatta deneyeceğim. Bu ve mutfaklarımıza kattığınız pekçok güzellik için teşekkürler. Başarılarınız daim olsun inşallah
    Mısır'dan sevgiler, selamlar...

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Müfi,
    Denediğinizde, bloguma yorum da beklerim ;-) Teşekkürler, güzel dilekleriniz için.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Feyza Hanım erişteleri takribi kaç dakika haşlamak gerekir? Fırında da pişeceği için sormak istedim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Erdem'in Annesi,
    Kullanılan erişteye göre değişir. Normal erişte haşlar gibi yapabilirsiniz. Çok yumuşak olmamasına özen gösterin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Daha önce hiç tatmamıştım denemek istiyorum, güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  29. Ziyaretiniz için teşekkürler. :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar